28. června 2012

Sága prokletých: Morová rána (Margit Sandemo)


Norsko roku 1581. V zemi řádí mor, který vzal celou rodinu i teprve šestnáctileté Silje. Je vyhnána ze svého domova a musí se potloukat městem plným nakažených lidí, které čeká již jen smrt. Na ulici nalezne dvouletou holčičku s podobným osudem - dítě se drží své mrtvé matky a je téměř jisté, že i ono brzy podlehne nákaze. Silje má však dobré srdce a rozhodne se společně s holčičkou utéci z města, kde je již nic dobrého nečeká. Cestou lesem zaslechne dívka podivný pláč a když se rozhodne jít ke zdroji, nalezne novorozeně, které v lese odložila mladá šlechtična Charlotte Meiden. Nemá to srdce nechat dítě zemřít, takže původně bezdětná dospívající dívka má nyní na starosti děti dvě.

Silje se společně s dětmi prodírá lesem, když se náhodně připlete k dramatické události - vojáci chytili údajného vraha jistého zámožného člověka. Než stačí nepozorovaně zmizet, jako duch se za ní zjeví podivný muž ve vlčích kůžích a přiměje ji pomoci nebohému a velice pohlednému mladíkovi výměnou za to, že poskytne jí a dětem pomoc. V tu chvíli se Siljin život jednou pro vždy změní...

Kniha Morová rána je prvním dílem velice rozsáhlé ságy od autorky Margit Sandemové. Toto rozlohou skutečně epické dílo má čtyřicet sedm dílů, u nás v České republice byly vydány zatím jen čtyři.

I když je tato kniha zařazena do žánru fantasy, fantasy prvků obsahuje velice málo. Je to spíše romantický historický román, a že romantiky je zde až na půdu. To mi však zážitek z knihy nekazilo, ba naopak. Poslední dobou jsem četla jen samé horory, thrillery, odborné knihy a studie, takže něco, u čeho bych si mohla na chvíli odpočinout a zapomenout na okolní svět, jednoduše vypnout, se mi právě velice hodilo. Nicméně čtenář očekávající fantasy se vším všudy bude zřejmě zklamaný - hlavní zápletkou příběhu není ani tak tajemství Prokletých, kterých se každý počestný středověký člověk straní, ale vztah mezi Silje a tajemným Tengelem, který celou knihou postupně graduje. Tento gradující milostný vztah je zároveň nejnapínavějším prvkem příběhu - čtenář (v tomto případě asi spíše čtenářka :-)) neustále čeká, kdy se TO stane, ale ono pořád nic. A jestli "něco", to vám neprozradím :-).
Kniha tedy opravdu není nic pro čtenáře dychtícího po imaginární krvi a magických soubojích.

Hlavní hrdinkou příběhu je poněkud naivní šestnáctiletá Silje. I když by mi asi měla být sympatická a měla bych si ji oblíbit, opak je bohužel pravdou. Přišla mi až nesnesitelně dokonalá - rezistentní vůči moru, chytrá, pracovitá, hodná, empatická, cudná (v rámci možností), učenlivá, nadaná, silná, cílevědomá, spravedlivá... v reálném světě není nejmenší šance, že by taková osoba bez poskvrnky existovala. Silje by mi byla dozajista daleko sympatičtější, kdyby projevila nějakou výraznější slabinu.

Další věcí, která se mi na knize moc nezamlouvala, byly dialogy. Místy mi přišly příliš jednoduché a silně romanticky klišoidní. Vztah mezi Siljí a Tengelem byl sám o sobě jedno velké klišé. On je sice tak trochu znetvořený a opředený hodně špatnou pověstí, ale ona se do něj stejně zamiluje a trpí nesnesitelnou touhou k němu. On ji sice také miluje, ale má své důvody, aby jejich vztah nenaplnil, takže se jí začne vyhýbat, což vede jen k utužení vztahu mezi nimi. Kdo někdy četl romány od Catherine Coulterové nebo Rexanne Becnel, dozajista bude vědět, o čem to mluvím. Ale i přesto se musím přiznat, že jistá citlivá a ženská stránka ve mně se nemohla od příběhu odtrhnout a zbaštila ho autorce i s navijákem :-).

Hlavní dějová linie byla místy přetnuta druhým, později snad důležitým příběhem, a to osudem baronky Charlotte, která tajně porodila syna a nechala ho ležet v lese. Jak je asi již jasné, právě toto miminko nalezne Silje při svém útěku z města. Charlotte má v prvním díle ságy velice málo místa na to, aby se projevila, ale myslím, že pro další díly bude velice podstatná, jinak by se s ní autorka snad ani nezaobírala.

Shrnuto a podtrženo, kniha se mi zamlouvala i přes všechny výtky, které k ní mám. Pro někoho, kdo hledá fantasy s pořádnou dávkou magie a s hlubokou myšlenkou, to asi není to pravé, ale pro toho, kdo hledá odtržení od reality a trochu té romantiky, mohu knihu jen doporučit.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku knihy.

Žádné komentáře:

Okomentovat