4. července 2012

Kletbě nelze uniknout! | Sága prokletých: Hon na čarodějnice (Margit Sandemo)

Již podruhé se dostáváme do dávného Norska, kde v Údolí Prokletých žije již o čtyři roky starší Silje se svou rodinou - manželem Tengelem, potomkem obávaného Tengela Prokletého, vlastní dcerkou Liv a adoptovanými dětmi Sol, příbuznou Tengela, a Dagem, odloženým dítětem hraběnky Charlotte Meiden, kterého se Silje ujala. Rodině se v Údolí sice líbí a jsou zde chráněni před lidmi, kteří je chtějí zabít, Silje je však nešťastná z toho, že je zde nucena zůstat v takové izolaci. Navíc čeká další dítě a bojí se, aby všichni přežili další zimu. Svůj stav musí tajit, protože její manžel  přísahal, že než aby měla znovu rodit a málem umřít, raději plod zabije před narozením. Těhotenství samozřejmě nemůže skrývat do nekonečna.

Silje Tengela konečně přemluví, aby společně s dětmi opustili Údolí, nakonec však vše dopadne jinak, než jak plánovali. Údolí je odhaleno a vojáci vraždí a podpalují jako zběsilí. Nezbývá nic jiného než se co nejrychleji sbalit a utéci nebezpečnou cestou přes hory. Silje cesta velice vyčerpá a je odhaleno i její těhotenství. Tengela napadá, že by mohl své manželce přimíchat do jídla prášek a následný potrat svést na vyčerpání z cesty. Nakonec ho však zarazí jeho neteř Sol, která má stejný magický dar jako on. Právě Sol je častým zdrojem problémů v rodině. Bude své schopnosti používat k dobru lidí, nebo bude páchat nějakou destruktivní činnost? Bohužel vše zatím nasvědčuje tomu druhému.

Dlouhá cesta končí blízko místa Siljina původního bydliště, města Trondheim. Rodina se uchýlí do plesnivé chatrče s posledními zbytky jídla a přemýšlí, co bude dál. Silje dostane nápad a vydá se na krátkou cestu za Charlotte Meiden, pravou matkou Daga. Vysvětlí jí svou situaci a nakonec se zdá, že šlechtična ukáže i svou dobrou stránku osobnosti. Rodina je poslána do nového domova, kde mají správcovat sídlu šlechtického rodu Meidenových. Budou však v bezpečí?

Autorkou Ságy Prokletých je norská spisovatelka Margit Sandemo. Spisovatelství má doslova v krvi - její otec je básník Anders Underdal a její dědeček slavný norský spisovatel a nositel Nobelovy ceny Bjørnstjerne Bjørnson. Margitina matka je švédská hraběnka, jejímž rodem pošlo osm set králů a sto dvanáct císařů. Slavnou Ságu Prokletých (Sagan om Isfolket) začala Margit Sandemo psát v roce 1981. U nás vydalo první čtyři díly ságy nakladatelství Fragment.

První polovina knihy vypráví o útrapách rodiny a o jejich cestě za hledáním nového života. Končí pár týdnů po Siljině porodu. Druhá část začíná roku 1594, což je zhruba sedm let po konci první části. Tato část se věnuje Sol a tajemnému cizinci, který se k rodině dostává s ne zrovna dobrým úmyslem. Kdo je tajemný muž a co je účelem jeho podivného chování?

Jak jsem předpokládala v recenzi k prvnímu dílu ságy, druhá kniha se mnohem více věnuje postavě Charlotte, která odložila svého syna Daga jako čerstvě porozené miminko. Zcela nečekaně se ocitá ve funkci mecenáše rodiny a je jí umožněno odčinit svůj hřích a setkat se se svým synem, kterého tak dlouho oplakávala. I když již v prvním díle bylo vidět, že svého činu hluboce lituje a není tak bezcitná, jak by se mohlo na první pohled zdát, teprve v pokračování ságy se naplno projevuje její skrytá dobrá povaha.

Stejně jako první díl i druhé pokračování se velice dobře čte, knihu jsem měla přečtenou za jeden den. Děj nikde nevázne, na druhou stranu mi však kniha přišla možná až moc jednoduchá, co se dialogů a charakterů postav týče. Silje je opět až moc dokonalá a naivní, nikdo jí nikdy neodporuje, na cokoli sáhne, to se jí podaří (kromě domácích prací). Prakticky skoro všechno v knize je až moc dokonalé, a co takové není, to se takovým za čas stane. Vcelku ráda bych uvítala nějaký podstatnější dějový zvrat k horšímu.

Z knihy mám pocit, že budoucí díly se budou více věnovat rozporuplné Sol. Popravdě jsem velice zvědavá, kam bude vývoj její osobnosti pokračovat. Bude opravdu tak zlá, jak tomu vše naznačuje, nebo se stane něco, díky čemu se změní k lepšímu? Doufám, že další díly přinesou odpověď.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat